II. Web Tasarımı Nelerdir?
III. Web Tasarımının Öğeleri
IV. Web Tasarımının İlkeleri
V. Web Tasavvur Türleri
VI. Web Tasavvur Trendleri
VII. Web Tasarımı İçin En İyi Uygulamalar
VIII. Bir Web Tasarımcısı Iyi mi Seçilir
IX. Web Tasarımının Maliyeti
Tipik Problemler
Antet | Yanıt |
---|---|
Yaratıcılık | Yeni düşünce ve çözümler üretebilme kabiliyeti. |
Tasavvur | Hem işlevsel aynı zamanda güzel duyu açıdan hoş bir şey yaratma periyodu. |
Ilham | Birini yeni bir şey yaratmaya motive eden kıvılcım. |
Araç ekibi | Bir şey yaratmak için kullanılabilecek çalgı ve kaynakların koleksiyonu. |
Web Tasarımı | Hem işlevsel aynı zamanda görsel açıdan cazibeli internet sayfaları oluşturma periyodu. |
II. Web Tasarımı Nelerdir?
Web tasarımı, hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda işlevsel internet sayfaları oluşturma sürecidir. Web sitesinin düzeninin oluşturulmasını, grafiklerinin ve görsellerinin tasarımını ve içinde ne olduğunun geliştirilmesini ihtiva eder.
Web tasarımı, ziyaretçileri çekmeye, marka bilinirliğini artırmaya ve satışları izleyeceği yolu göstermeye destek olabileceği için herhangi bir çevrimiçi işletme ya da organizasyonun mühim bir parçasıdır. İyi tasarlanmış bir internet sayfası, ziyaretçiler üstünde pozitif bir izlenim bırakabilir ve sitede daha uzun zaman kalmalarını sağlayabilir. Ek olarak ziyaretçilerin aradıkları detayları bulmasını kolaylaştırmaya da destek olabilir.
Web tasarımının birçok değişik yönü vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımı
- Data mimarisi (IA)
- Görsel tasavvur
- İçerik geliştirme
- Arama motoru optimizasyonu (SEO)
İyi bir internet tasarımcısı bütün bu yönleri anlayacak ve hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda işlevsel bir internet sayfası oluşturabilecektir.
III. Web Tasarımının Öğeleri
Web tasarımının unsurları bir internet sayfasını meydana getiren yapı taşlarıdır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- İçerik
- Yapı
- Tipografi
- Sahneler
- Renk
- Hareket
- Ses
Görsel olarak cazibeli ve kullanıcı dostu bir internet sayfası oluşturmada her bir öğenin mühim bir görevi vardır.
İçerik, internet tasarımının en mühim unsurudur. Ziyaretçilerinizin okuyacağı şeydir, bu yüzden aleni, öz ve entresan olması icap eder.
Yapı, içeriğinizin sayfada düzenlenme biçimini anlatım eder. İyi yapılandırılmış bir internet sayfası gezinmesi rahat olacak ve kullananların aradıkları detayları bulmalarına destek olacaktır.
Tipografi, makale tipini tertip sanatıdır. Aşama, vurgu ve yoldam duygusu yaratmak için kullanılabilir.
Görseller bir internet sayfasına görsel alaka katmak ve data iletmek için kullanılabilir.
Renk, bir ruh hali yaratmak ya da bir internet sitesinin muayyen unsurlarını vurgulamak için kullanılabilir.
Hareket, bir dinamizm duygusu yaratmak ve bir internet sitesinin muayyen unsurlarına dikkat çekmek için kullanılabilir.
Kullanıcılar için daha sürükleyici bir edinim yaratmak amacıyla ses kullanılabilir.
Bunlar internet tasarımını meydana getiren unsurlardan yalnız birkaçıdır. Web tasarımının unsurlarını anlayarak hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda kullanıcı dostu internet sayfaları oluşturabilirsiniz.
IV. Web Tasarımının İlkeleri
Web tasarımının prensipleri, bir internet sitesinin iyi görünmesini ve iyi çalışmasını elde eden temel unsurlardır. Bu prensipler şunları ihtiva eder:
- Netlik: Web sitesinin anlaşılması ve gezinmesi rahat olmalıdır.
- Aşama: En mühim bilginin bulunması rahat olmalıdır.
- Balans: Web sitesinin görsel açıdan dengeli olması icap eder.
- Vurgu: Web sitesinin en mühim unsurları vurgulanmalıdır.
- Birlik: Web sitesinin değişik unsurları tutarlı bir tüm kurmak için beraber çalışmalıdır.
Bu prensipleri izleyerek hem görsel olarak hoş aynı zamanda işlevsel bir internet sayfası oluşturabilirsiniz.
V. Web Tasavvur Türleri
Birçok değişik internet tasarımı türü vardır ve her birinin kendine has özellikleri vardır. En yaygın internet tasarımı türlerinden bazıları şunlardır:
- E-ticaret tasarımı: Bu tür internet tasarımı, çevrimiçi olarak ürün ya da hizmet satan internet sayfaları meydana getirmeye odaklanır. E-ticaret internet sayfaları çoğu zaman oldukça sayıda ürün resmi, detaylı açıklamalar ve alışveriş sepeti işlevi ihtiva eder.
- Kurumsal tasavvur: Bu tür internet tasarımı, her ölçekteki işletme için internet sayfaları kurmak için kullanılır. Kurumsal internet sayfaları çoğu zaman firmanın markasını ve değerlerini vurgulayan ustalaşmış bir tasarıma haizdir.
- Blog tasarımı: Bu tür internet tasarımı, bloglar ve öteki çevrimiçi yayınlar için internet sayfaları kurmak için kullanılır. Blog internet sayfaları çoğu zaman okuyucuların aradıkları içinde ne olduğu bulmasını kolaylaştıran pak ve minimalist bir tasarıma haizdir.
- Portföy tasarımı: Bu tür internet tasarımı, bir ferdin ya da firmanın çalışmalarını sergileyen internet sayfaları kurmak için kullanılır. Portföy internet sayfaları çoğu zaman emek harcamayı anlaşılması rahat bir halde vurgulayan görsel olarak cazibeli bir tasarıma haizdir.
- Öğrenim tasarımı: Bu tür internet tasarımı, okullar ve üniversiteler benzer biçimde tahsil kurumları için internet sayfaları kurmak için kullanılır. Öğrenim internet sayfaları çoğu zaman öğrencilerin gereksinim duydukları detayları bulmasını kolaylaştıran net ve öz bir tasarıma haizdir.
Bunlar mevcud birçok değişik internet tasavvur türünden yalnız birkaçıdır. Web siteniz için seçeceğiniz internet tasavvur türü, hususi ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize bağlı olacaktır.
Yaratıcılığı Serbest Bırakmak: Web Tasarımcısının Araç Seti
Yaratıcılık internet tasarımı için eğer olmazsa olmazdır. Yeni fikirler üretmenizi, sorunları yenilikçi yollarla çözmenizi ve hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda işlevsel internet sayfaları oluşturmanızı sağlar. Sadece, bilhassa teslim tarihlerine uyma baskısı altında olduğunuzda yaratıcılığa ulaşmak zor olabilir.
Yaratıcılığınızı özgür bırakmakta zorlanıyorsanız endişelenmeyin. Yaratıcılığınızı harekete dercetmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. İşte birkaç ipucu:
- Başka kaynaklardan esin alın. Başka internet sayfalarına bakın, tasavvur dergileri okuyunuz ya da tasavvur videoları izleyin.
- Mola verin. Kendinizi sıkışmış hissettiğinizde, işinizden uzaklaşın ve bir müddet başka bir şey yapın.
- Kontrol edin. Yeni şeyler kontrol edin ve hata yapmaktan korkmayın.
- Öteki tasarımcılarla ortaklık yapın. Fikirlerinizi öteki insanlarla paylaşmak, vakalara değişik bir bakış açısıyla bakmanıza destek olabilir.
Birazcık çabayla yaratıcılığınızı özgür bırakabilir ve daha iyi bir internet tasarımcısı olabilirsiniz. Bu nedenle denemekten ve işinizle eğlenmekten korkmayın.
VII. Web Tasarımı İçin En İyi Uygulamalar
Daha etken ve kullanıcı dostu bir internet sayfası kurmak için uygulayabileceğiniz internet tasarımına ilişik en iyi uygulamalardan bazıları şunlardır:
- Web sitenizi mobil ahenkli hale getirin.
- Net ve öz bir navigasyon kullanın.
- Yüksek kaliteli görseller ve videolar kullanın.
- Web sitenizi hız açısından optimize edin.
- Başlıklarınızda ve açıklamalarınızda anahtar kelimeleri kullanın.
- İlgi cazibeli içerikler oluşturun.
- Web sitenizin engelli bireylerin erişimine müsait olduğu için güvenli olun.
- İnsanların sitenizi iyi mi kullandığını görmek ve buna nazaran iyileştirmeler yapmak için internet sitenizin analizlerini takip edin.
Bu en iyi uygulamaları takip ederek, hem görsel olarak cazibeli aynı zamanda kullanıcı dostu bir internet sayfası oluşturabilir, daha çok ziyaretçi çekmenize ve onları müşteriye dönüştürmenize destek olabilirsiniz.
Bir Web Tasarımcısı Iyi mi Seçilir
Projeniz için doğru internet tasarımcısını kura çekmek sıkıntılı bir vazife olabilir. Tasarımcının deneyimi, becerileri ve portföyü benzer biçimde dikkate katılması ihtiyaç duyulan birçok unsur vardır. İhtiyaçlarınız için en iyi internet tasarımcısını seçmenize destek olacak birkaç ipucu:
- Araştırmanızı yapın. Web tasarımcılarıyla görüşmeye başlamadan ilkin, mevcut değişik seçenekleri araştırmak için birazcık vakit ayırın. İncelemeleri okuyunuz, portföylere bakın ve arkadaşlarınızdan ya da meslektaşlarınızdan tavsiyeler alın. Bu, seçeneklerinizi daraltmanıza ve projeniz için en müsait tasarımcıları belirlemenize destek olacaktır.
- Potansiyel adaylarla müzakere yapın. Potansiyel adayların kısa bir listesini çıkardıktan sonrasında, her biriyle müzakere planlayın. Bu, tasarımcıları tanıma ve onlara deneyimleri, becerileri ve internet tasarımına yaklaşımları hakkındaki sorular sorma şansınızdır. Portföyleri ve projenize iyi mi yaklaşacakları hakkındaki sual sormayı ihmal etmeyin.
- Referans alın. Birkaç adayla görüştükten sonrasında, önceki müşterilerinden referans isteyin. Bu, onların iyi mi çalışmış oldukları ve müşterilerinin işlerinden ne kadar memnun oldukları hakkındaki size iyi bir düşünce verecektir.
- Bir karar verin. Bütün faktörleri göz önünde bulundurduktan sonrasında, hangi internet tasarımcısını işe alacağınıza karar verin. Kendinize güvendiğiniz ve aradığınız neticeleri sunabileceğine inandığınız bir tasarımcı seçtiğinizden güvenli olun.
Doğru internet tasarımcısını kura çekmek mühim bir karardır. Bu ipuçlarını takip ederek, projeniz için müsait ve aradığınız neticeleri sunacak bir tasarımcı bulma şansınızı artırabilirsiniz.
IX. Web Tasarımının Maliyeti
Web tasarımının maliyeti, projenin karmaşıklığına, tasarımcının deneyimine ve dahil edilen özelliklerin sayısına bağlı olarak mühim seviyede değişebilir. Birkaç sayfadan ve bayağı bir tasarımdan oluşan temel bir internet sayfası 500$ kadar düşük bir maliyete haiz olabilirken, hususi bir tasarıma ve birçok özelliğe haiz kompleks bir e-ticaret sitesi 100.000$’ın üstünde bir maliyete haiz olabilir.
Web tasavvur maliyetini etkileyebilecek faktörlerden bazıları şunlardır:
Projenin karmaşıklığı: Birkaç sayfadan ve bayağı bir tasarımdan oluşan bayağı bir internet sayfası, oldukça sayıda sayfadan, hususi tasarımdan ve oldukça sayıda özellikten oluşan kompleks bir internet adresinden daha azca maliyetli olacaktır.
Tasarımcının deneyimi: Oldukça deneyimli bir tasarımcı, yeni başlamış olan bir tasarımcıdan daha çok ücret istek edecektir.
Dahil edilen özelliklerin sayısı: E-ticaret, blog ve haberleşme formu benzer biçimde birçok özelliğin bulunmuş olduğu bir internet sayfası, daha azca özelliğin bulunmuş olduğu bir internet adresinden daha pahalı olacaktır.
Kimi işe alacağınıza karar vermeden ilkin birden fazla tasarımcıdan öneri almak önemlidir. Bu, mevzubahis maliyet aralığı hakkındaki iyi bir düşünce edinmenize ve paranızın karşılığında olası olan en iyi kıymeti aldığınızdan güvenli olmanıza destek olacaktır.
İşte internet tasavvur maliyetini düşürmek için birtakım ipuçları:
* Bir şablon ya da tema kullanın: Bir şablon ya da tema kullanmak tasavvur maliyetlerinden oldukça tutum etmenizi sağlayabilir. Şablonlar ve temalar, internet sitenizi kurmak için kullanabileceğiniz öncesinden hazırlanmış tasarımlardır. Çoğu zaman sıfırdan hususi bir tasavvur oluşturması için bir tasarımcı tutmaktan oldukça daha ucuzdurlar.
* Kendin yap: Temel internet tasavvur becerileriniz var ise, işi kendiniz yaparak paradan tutum edebilirsiniz. Bir internet sitesinin iyi mi tasarlanıp oluşturulacağını öğrenmenize destek olabilecek birçok çevrimiçi kaynak mevcuttur.
* Bir özgür çalışan kiralayın: Hususi bir tasarıma ihtiyacınız var ise sadece oldukça fazla para ödemek istemiyorsanız, bir özgür çalışan kiralayabilirsiniz. Serbest çalışanlar, çoğu zaman ajanslardan daha azca ücret alan bağımsız yüklenicilerdir.
Bu ipuçlarını takip ederek kaliteden taviz vermeden internet tasavvur maliyetinizi düşürebilirsiniz.
S: Web tasarımı ile grafik tasavvur arasındaki ayrım nelerdir?
A: Web tasarımı, görsel olarak cazibeli, gezinmesi rahat ve işlevsel internet sayfaları oluşturma sanatıdır. Grafik tasavvur, logolar, çizimler ve reklamlar benzer biçimde görsel öğeler oluşturma sanatıdır.
S: Web tasarımının en mühim unsurları nedir?
A: Web tasarımının en mühim unsurları şunlardır:
- İçerik
- Navigasyon
- Düzenlilik
- Tipografi
- Sahneler
S: Web tasarımında en iyi uygulamalar nedir?
Web tasarımında en iyi uygulamalar şunlardır:
- Web sitenizi mobil ahenkli hale getirin
- Aleni ve öz bir dil kullanın
- Yüksek kaliteli görseller kullanın
- Web sitenizi hız açısından optimize edin
- Kırılgan bir tasavvur kullanın
0 Yorum