- II. Protein nelerdir?
- III. Protein kas iyileşmesi için niçin önemlidir?
- IV. Kasların iyileşmesi için ne kadar protein tüketmeniz icap eder?
- V. Kas iyileşmesi için en iyi protein kaynakları
- VI. Kas iyileşmesini desteklemek için protein tüketme ipuçları
- VII. Kas iyileşmesi için protein takviyeleri
- Kas iyileşmesi için protein ne vakit tüketilmelidir?
- Antrenmandan sonrasında kas ağrısı iyi mi önlenir?
II. Protein nelerdir?
III. Protein kas iyileşmesi için niçin önemlidir?
IV. Kasların iyileşmesi için ne kadar protein tüketmeniz icap eder?
V. Kas iyileşmesi için en iyi protein kaynakları
VI. Kas iyileşmesini desteklemek için protein tüketme ipuçları
VII. Kas iyileşmesi için protein takviyeleri
VIII. Kas iyileşmesi için protein ne vakit tüketilmelidir?
IX. Antrenmandan sonrasında kas ağrısı iyi mi önlenir?
Merak edilenler
Antet | Hususiyet |
---|---|
Protein | Antrenman sonrası toparlanma |
Kas geliştirme | Egzersiz yapmak |
Beslenme | – |
II. Protein nelerdir?
Protein, vücuttaki bütün hücrelerin büyümesi, onarımı ve bakımı için lüzumlu olan bir makro besindir. Ek olarak kas oluşturma, kan kanalıyla oksijen nakliyat ve bağışıklık sistemini tertip benzer biçimde bir takım başka mühim vücut fonksiyonunda da yer alır.
Proteinler, proteinin yapı taşları olan amino asitlerden doğar. 20 değişik amino asit vardır ve her protein bu amino asitlerin benzersiz bir kombinasyonundan doğar.
Protein sıhhatli bir diyetin vazgeçilmez bir parçasıdır ve bir çok insan her gün vücut ağırlığının kilogramı başına ortalama 0,8 gram protein tüketmeyi hedeflemelidir. Sadece sporcular ve bir faydalanma ya da ameliyattan kurtulan kişiler daha çok protein tüketmeye gereksinim duyabilir.
Protein et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, fasulye, kuruyemiş ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif yiyeceklerde bulunabilir.
III. Protein kas iyileşmesi için niçin önemlidir?
Protein, kas iyileşmesi için vazgeçilmez bir besindir. Antrenmandan sonrasında kaslarınız parçalanır ve hasar görür. Protein, bu hasarlı kasların onarılmasına ve eskisinden daha kuvvetli bir halde tekrar inşa edilmesine destek verir.
Protein ek olarak kas kütlesini ve enerjisini artırmaya destek verir. Protein yediğinizde, vücudunuz onu amino asitlere ayırır ve bunlar sonrasında yeni kas dokusu kurmak için kullanılır. Bu işleme protein sentezi denir.
Ayrıca, protein antrenmandan sonrasında kas ağrısını azaltmaya destek verir. Bunun sebebi, proteinin egzersiz esnasında kaslarınızda oluşan hasarı onarmaya destek olmasıdır.
Genel hatlarıyla, protein kas iyileşmesi için vazgeçilmez bir besindir. Antrenmandan sonrasında kafi protein yiyerek kaslarınızın daha süratli ve müessir bir halde iyileşmesine destek olabilir ve onları eskisinden daha kuvvetli bir halde tekrar inşa edebilirsiniz.
IV. Kasların iyileşmesi için ne kadar protein tüketmeniz icap eder?
Kas iyileşmesi için yemeniz ihtiyaç duyulan protein miktarı, yaşınız, kilonuz, aktivite seviyeniz ve hedefleriniz benzer biçimde bir takım faktöre bağlıdır. Sadece, genel bir kaide olarak, günde vücut ağırlığınızın her poundu için 0,25–0,3 gram protein tüketmelisiniz. Bu, 150 poundluk bir bireyin günde ortalama 37–gram protein yemesi gerektiği anlama gelir.
Kas inşa etmeyi düşünüyorsanız, bundan daha çok protein tüketmeniz gerekebilir. Dergide gösterilen bir emek harcama Internasyonal Spor Beslenmesi Derneği Dergisi Günde vücut ağırlığının her kilogramı başına 0,64 gram protein tüketen adamların, günde vücut ağırlığının her kilogramı başına 0,36 gram protein tüketen erkeklere kıyasla mühim seviyede daha çok kas hacmi kazandığını buldu.
Bütün proteininizi tek seferde tüketmeniz gerekmediğini belirtmek önemlidir. Protein alımınızı gün süresince yayabilirsiniz ve ek olarak et, balık, yumurta, süt ürünleri, fasulye ve kuruyemiş benzer biçimde muhtelif kaynaklardan protein alabilirsiniz.
Kaslarınızın iyileşmesi için ne kadar protein tüketmeniz gerektiğinden güvenilir değilseniz, doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşün.
V. Kas iyileşmesi için en iyi protein kaynakları
Kasların iyileşmesi için en iyi protein kaynakları yağsız etler, balık, yumurta, süt ürünleri ve fasulye, mercimek ve tofu benzer biçimde nebat bazlı proteinlerdir.
Yağsız etler, kas iyileşmesi için mühim olan demir, çinko ve B vitaminleri benzer biçimde öteki gıda maddelerinin yanı sıra iyi bir protein deposudur. Balık da iyi bir protein deposudur ve hem de kas iyileşmesine destek olduğu yayınlanan omega-3 yağ asitlerinin de iyi bir deposudur. Yumurtalar iyi bir protein deposudur ve hem de kas fonksiyonu için mühim olan kolinin de iyi bir deposudur. Süt ürünleri iyi bir protein deposudur ve hem de kemik sağlığı için mühim olan kalsiyumun da iyi bir deposudur. Fasulye, mercimek ve tofu benzer biçimde nebat bazlı proteinler de iyi bir protein deposudur ve hem de yiyecek yedikten sonrasında kendinizi tok hissetmenize destek olabilecek iyi bir lif deposudur.
Kas iyileşmesi için protein kaynakları seçerken, gıdanın genel gıda kıymetini göz önünde bulundurmak önemlidir. Protein sağlamanın yanı sıra, besin hem de kas iyileşmesi için mühim olan öteki gıda maddelerinin de iyi bir deposu olmalıdır.
Kas iyileşmesi için yemeniz ihtiyaç duyulan protein miktarının yaşınız, kilonuz ve aktivite seviyeniz benzer biçimde bir takım faktöre bağlı bulunduğunu da belirtmek önemlidir. Bir çok insan için, antrenmandan sonrasında 20 gram protein yiyecek kas iyileşmesini desteklemek için yeterlidir.
VI. Kas iyileşmesini desteklemek için protein tüketme ipuçları
Kas iyileşmesini desteklemek için protein tüketimine dair birtakım ipuçları:
- Antrenmanınızdan birkaç dakika sonrasında protein açısından varlıklı bir atıştırmalık ya da öğün tüketin. Bu, kas protein sentezini hızlandırmaya ve iyileşmeyi desteklemeye destek olacaktır.
- Gün süresince muhtelif protein kaynakları tüketin. Bu, vücudunuzun kas iyileşmesi için gereksinim duyduğu bütün temel amino asitleri aldığınızdan güvenilir olmanıza destek olacaktır.
- Balık, tavuk, fasulye ve tofu benzer biçimde yağsız protein kaynakları yemeye odaklanın. Bu yiyecekler doymuş yağ ve kolesterol açısından düşüktür ve iyi bir protein deposudur.
- Susuz kalmamak için bolca su için. Su, kas fonksiyonu ve iyileşmesi için gereklidir.
VII. Kas iyileşmesi için protein takviyeleri
Protein takviyeleri, bilhassa tek başına yemeklerden kafi protein alamıyorsanız, protein alımınızı artırmanın müsait bir yolu olabilir. Sadece, protein takviyelerinin sıhhatli bir diyetin yerine geçmediğini unutmamak önemlidir. Bunlar, düzgüsel rejiminizin yerine değil, bir takviyesi olarak kullanılmalıdır.
Piyasada birçok değişik protein takviyesi türü mevcuttur, bundan dolayı sizin için doğru olanı kura çekmek önemlidir. En popüler protein takviyesi türlerinden bazıları şunlardır:
- Peynir altı suyu proteini
- Kazein proteini
- ben proteinim
- Yumurta proteini
- Nebat bazlı protein
Bir protein takviyesi seçerken, bireysel ihtiyacınız olan şeyleri ve tercihlerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan birtakım faktörler şunlardır:
- Hedefleriniz
- Bütçeniz
- Zevk tercihleriniz
Hangi protein takviyesinin sizin için müsait olduğu için güvenilir değilseniz, doktorunuzla ya da diyetisyeninizle görüşün.
Kas iyileşmesini desteklemek için protein takviyelerinin kullanımına dair birtakım ipuçları:
- Antrenmanınızdan daha sonra bir protein shake için. Bu, kaslarınızın proteine en aleni olduğu zamandır.
- Her öğün ya da ara öğünde toplam 20 gram protein tüketin.
- Protein alımınızı bir kerede tüketmek yerine, gün içine gösterim.
- Kaliteli ve şeker payı düşük bir protein takviyesi seçin.
Bu ipuçlarını takip ederek kaslarınızın iyileşmesini en iyi hale getirebilir ve genel sıhhat ve zindeliğinizi iyileştirebilirsiniz.
Kas iyileşmesi için protein ne vakit tüketilmelidir?
Kas iyileşmesi için protein yemenin en iyi tarihi, antrenmanınızdan sonraki dakikalardır. Bunun sebebi, kaslarınızın bu dönemde proteine en aleni olmasıdır ve antrenmandan sonrasında protein tüketmek iyileşme dönemini hızlandırmaya destek olabilir.
Sadece, kas iyileşmesini desteklemek için günün öteki saatlerinde de protein yiyebilirsiniz. Genel hatlarıyla, öğün ya da atıştırmalık başına ortalama 20 gram protein tüketmeniz önerilir. Bu, kaslarınıza kendilerini onarmak ve tekrar inşa etmek için gereksinim duydukları amino asitleri sağlamaya destek olacaktır.
Kas büyümenizi ve iyileşmenizi en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, gün süresince kafi protein tükettiğinizden güvenilir olmanız önemlidir. Her gün vücut ağırlığınızın her poundu için 0,8-1 gram protein hedefleyin. Bu, kaslarınızın onarılması ve büyümesi için gereksinim duydukları gıdaları almalarını sağlamaya destek olacaktır.
Kas iyileşmesini desteklemek için protein tüketimine dair birtakım ipuçları:
- Antrenmandan daha sonra protein açısından varlıklı bir atıştırmalık ya da yiyecek yiyin.
- Her öğün ya da ara öğünde ortalama 20 gram protein tüketin.
- Muhtelif aminoasitleri alabilmek için protein kaynaklarınızı çeşitlendirin.
- Vücudunuzun su ihtiyacını karşılamaya yönelik bolca su için.
Bu ipuçlarını takip ederek kaslarınızın daha süratli toparlanmasına ve genel kondisyonunuzun iyileşmesine destek olabilirsiniz.
Antrenmandan sonrasında kas ağrısı iyi mi önlenir?
Kas ağrısı, hem de gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı (DOMS) olarak da bilinir, egzersizden sonrasında yaygın bir deneyimdir. Egzersiz esnasında kas liflerinde oluşan mikroskobik hasardan doğar. Kas ağrısı zararı olan olmasa da rahatsız edici olabilir ve bir sonraki egzersizinizi yapmanızı zorlaştırabilir.
Antrenmandan sonrasında kas ağrısını azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey var, bunlardan bazıları şunlardır:
- Antrenmandan ilkin ısınma
- Antrenmandan sonrasında soğuma
- Antrenmandan sonrasında esneme
- Antrenmandan ilkin, antrenman esnasında ve antrenmandan sonrasında sıvı alımı
- Kucak dolusu protein içeren sıhhatli bir rejim yiyecek
- Yeterince uyumak
Şiddetli kas ağrısı yaşıyorsanız, reçetesiz satılan bir ağrı kesici almayı ya da etkilenen bölgeye soğuk kompres uygulamayı düşünebilirsiniz. Ek olarak, kas ağrınız hikayesinde endişeleriniz var ise doktorunuzu görmelisiniz.
S: Protein nelerdir?
A: Protein, kasların büyümesi ve onarımı için lüzumlu olan bir makro besindir. Ek olarak hormon ve enzim üretimi benzer biçimde bir takım başka bedensel işlevde de yer alır.
S: Protein kasların iyileşmesi için niçin önemlidir?
A: Protein, egzersiz esnasında hasar kabul eden kas dokusunun tekrar inşasına destek olduğundan kas iyileşmesi için önemlidir. Egzersiz yaptığınızda, kaslarınız daha minik parçalara ayrılır. Protein, bu hasarlı kas liflerinin onarılmasına ve eskisinden daha kuvvetli bir halde tekrar inşa edilmesine destek verir.
S: Kasların iyileşmesi için ne kadar protein tüketmeniz icap eder?
A: Kas iyileşmesi için tüketmeniz ihtiyaç duyulan protein miktarı, yaşınız, kilonuz ve aktivite seviyeniz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, genel bir kaide olarak her gün vücut ağırlığınızın her poundu için 0,25-0,3 gram protein tüketmelisiniz.
0 Yorum