II. Güneş Sistemi
III. Gezegenler
IV. Aylar
V. Cüce Gezegenler
VI. Kuyrukluyıldızlar
VII. Asteroitler
VIII. Meteorlar
IX. Güneş
Standart Sorulan Sorular
Antet | Hususiyet |
---|---|
Gezegensel Perspektifler | Güneş sistemimizin görsel bir yolculuğu |
Güneş Sistemi | Güneş sistemimizdeki gezegenler ile alakalı informasyon |
Feza Araştırmaları | Feza keşfinin görüntüleri ve videoları |
Astronomi | Astronomi ile alakalı informasyon |
Feza Sanatı | Feza sanatının görselleri ve videoları |
II. Güneş Sistemi
Güneş sistemi, Güneş’in çevresinde dönen gezegenler, uydular, asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve meteoroidlerden oluşan bir koleksiyondur. Güneş, Güneş sisteminin merkezindeki yıldızdır ve sistemdeki en büyük nesnedir. Gezegenler, Güneş’in çevresinde hemen hemen dairesel bir yörüngede dönen yuvarlak nesnelerdir. Gezegenler iki gruba ayrılır: iç gezegenler ve dış gezegenler. İç gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars’tır. Dış gezegenler Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.
Uydular bir gezegenin yörüngesinde dönen nesnelerdir. Güneş sisteminde 200’den fazla uydu vardır. En büyük uydu, Merkür gezegeninden daha büyük olan Jüpiter’in uydusu Ganymede’dir.
Asteroitler, Güneş’in çevresinde dönen ufak, kayalık nesnelerdir. Güneş sisteminde bir milyondan fazla asteroit vardır. En büyük asteroit, ortalama olarak Teksas büyüklüğünde olan Ceres’tir.
Kuyrukluyıldızlar, Güneş’in çevresinde uzun, eliptik bir yörüngede dönen nesnelerdir. Kuyrukluyıldızların buz ve tozdan oluşan bir çekirdeği vardır. Bir kuyrukluyıldız Güneş’e yaklaştığında, buz ve toz buharlaşır ve bir kuyruk oluşturur.
Meteoroidler, Güneş’in yörüngesinde dönen ufak kaya ve metal parçalarıdır. Bir meteoroid Dünya atmosferine girdiğinde yanar ve bir meteora dönüşür.
III. Gezegenler
Güneş sistemimizdeki gezegenler Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton’dur.
Merkür, güneşe en yakın gezegendir. Fazlaca ince bir atmosfere haiz ufak, kayalık bir gezegendir. Venüs, güneşe yakın ikinci gezegendir. Kalınca bir karbondioksit atmosferine haiz sıcak, yoğun bir gezegendir. Dünya, güneşe yakın üçüncü gezegendir. Güneş sistemimizde hayatı desteklediği malum tek gezegendir. Mars, güneşe yakın dördüncü gezegendir. İnce bir atmosfere haiz soğuk, çöl bir gezegendir. Jüpiter, güneşe yakın beşinci gezegendir. Güneş sistemimizdeki en büyük gezegendir ve sıklıkla hidrojen ve helyumdan kaynaklanır. Satürn, güneşe yakın altıncı gezegendir. Güzel bir halka sistemine haiz bir gaz devi. Uranüs, güneşe yakın yedinci gezegendir. Eğik bir eksene haiz soğuk, buzlu bir devdir. Neptün, güneşe yakın sekizinci gezegendir. Kuvvetli bir manyetik alana haiz soğuk, buzlu bir devdir. Plüton, güneşe yakın dokuzuncu gezegendir. Bir zamanlar gezegen olarak önde gelen, sadece şimdi cüce gezegen olarak sınıflandırılan ufak, buzlu bir dünyadır.
IV. Aylar
Uydular, gezegenlerin yörüngesinde dönen naturel uydulardır. Çoğu zaman yörüngesinde döndükleri gezegenlerden oldukca daha küçüktürler ve çoğunlukla bir gezegenin yörüngesinde bulunurlar. Güneş sistemimizde 200’den fazla malum uydu vardır ve boyutları ufak, gayri muntazam nesnelerden büyük, küresel gövdelere kadar değişmiş olur.
Güneş sistemimizdeki en büyük ay, Jüpiter’in yörüngesinde dönen Ganymede’dir. Ganymede, Merkür’den daha büyüktür ve güneş sistemimizde kendi manyetik alanına haiz tek aydır. Güneş sistemimizdeki en ufak ay, Mars’ın yörüngesinde dönen Deimos’tur. Deimos yalnızca ortalama 12 kilometre çapındadır ve güneş sistemimizdeki en ufak kütleli aydır.
Uydular gezegenlerin evriminde mühim bir rol oynar. Gezegenleri çarpanlardan korumaya destek olabilirler ve ek olarak su ve öteki kaynakların kaynağını sağlayabilirler. Uydular ek olarak bulgu ve inceleme platformları olarak da kullanılabilir.
V. Cüce Gezegenler
Cüce gezegenler, Güneş’in çevresinde dönen sadece yörüngelerini öteki nesnelerden temizleyecek kadar büyük olmayan gök cisimleridir. Gezegenlerden daha ufak sadece asteroitlerden daha büyüktürler. Şu anda malum beş cüce gezegen vardır: Plüton, Eris, Ceres, Haumea ve Makemake.
Cüce gezegenler çoğu zaman Neptün yörüngesinin ötesindeki bir feza bölgesi olan Kuiper Kuşağı’nda bulunur. Ek olarak Kuiper Kuşağı’nın ötesindeki bir feza bölgesi olan dağınık diskte de bulunabilirler.
Cüce gezegenler önemlidir şu sebeple bizlere güneş sistemimizin erken evveliyatına dair bir görüş açısı sağlarlar. Ek olarak gezegenlerin oluşumu ve evrimi ile alakalı kıymetli informasyon kaynağıdırlar.
VI. Kuyrukluyıldızlar
Kuyrukluyıldızlar, Güneş’in çevresinde dönen ufak, buzlu nesnelerdir. Çoğu zaman bir koma (gaz ve toz bulutu) ve bir kuyruk (gaz ve toz akışı) ile çevrili bir buz ve toz çekirdeğinden oluşurlar. Kuyrukluyıldızlar çoğu zaman meteor yağmurlarıyla ilişkilendirilir, şu sebeple kuyrukluyıldızların enkazı Dünya atmosferine girebilir ve meteorlar yaratabilir.
Kuyrukluyıldızlar mahrek periyotlarına bakılırsa sınıflandırılırlar. Kısa periyotlu kuyrukluyıldızların mahrek periyotları 200 yıldan azken, uzun periyotlu kuyrukluyıldızların mahrek periyotları 200 yıldan fazladır.
Kuyrukluyıldızların, Neptün’ün yörüngesinin ötesindeki iki feza bölgesi olan Kuiper Kuşağı ya da Oort Bulutu’nda oluştuğu düşünülmektedir. Bir kuyrukluyıldızın yörüngesi onu Güneş’e yaklaştırdığında, Güneş’ten gelen sıcaklık, kuyrukluyıldızın çekirdeğindeki buz ve tozun buharlaşmasına niçin olarak koma ve kuyruğu oluşturur.
Kuyrukluyıldızlar güneş sistemimizin büyüleyici ve güzel bir parçasıdır. Güneş sistemimizin kökenlerini ve uzayın enginliğini hatırlatır.
VII. Asteroitler
Asteroitler, Güneş’in çevresinde dönen ufak, kayalık nesnelerdir. Mars ve Jüpiter’in yörüngeleri içinde bulunan asteroit kuşağında bulunurlar. Asteroitlerin boyutları birkaç metreden yüzlerce kilometreye kadar değişmiş olur. Bir çok asteroit kaya ve metal karışımından kaynaklanır. Birtakım asteroitler buz ve naturel bileşikler ihtiva eder.
Asteroitlerin erken güneş sisteminin kalıntıları olduğu düşünülüyor. Güneş ve gezegenler yaratıldığında oluşmuşlardı. Birtakım asteroitlerin çarpışmalar sebebiyle parçalanan daha büyük nesnelerin parçaları olduğu düşünülüyor.
Asteroitler Dünya için bir tehlikedir. Dünya’nın yüzeyine çarpabilir ve hasara yol açabilirler. Asteroit çarpmaları Dünya tarihli birtakım kitlesel yok oluşlardan görevli olmuştur.
Dünya’yı asteroit çarpmalarından korumak için muhtelif yollar vardır. Bir yol asteroitleri Dünya’dan uzaklaştırmaktır. Bu, bir feza aracı kullanarak bir asteroiti rotasından çıkarmakla yapılabilir. Dünya’yı korumak için bir öteki yol da asteroitleri çarpmadan ilkin yok etmektir. Bu, bir feza aracı kullanarak bir asteroitle çarpışıp onu parçalamakla yapılabilir.
Asteroitler güneş sistemimizin büyüleyici bir parçasıdır. Güneş sisteminin ilk günlerini hatırlatır ve Dünya için potansiyel bir tehdit oluştururlar. Sadece Dünya’yı asteroit çarpmalarından korumak için adımlar atabiliriz.
Meteorlar
Meteorlar, Güneş’in yörüngesinde dönen ufak kaya ve metal parçalarıdır. Çoğu zaman birkaç santimetreden daha büyük değillerdir, sadece bazıları bir ev kadar büyük olabilir. Bir meteor Dünya atmosferine girdiğinde, sürtünme sebebiyle ısınır ve parlar. Bunu bir kayan star olarak görürüz. Bir çok meteor atmosferde tamamen yanar, sadece bazıları yere ulaşabilir ve meteorit olarak adlandırılır.
Meteoritler önemlidir şu sebeple güneş sisteminin erken zamanı ile alakalı informasyon sağlayabilirler. Ek olarak altın ve platin şeklinde kıymetli metaller de içerebilirler.
IX. Güneş
Güneş, güneş sistemimizin merkezindeki yıldızdır. Fer ve sıcaklık yürüyerek parlayan gazlardan oluşan sıcak bir toptur. Güneş, güneş sistemimizdeki en büyük nesnedir ve güneş sisteminin hacminin %99,8’inden fazlasını oluşturur. Güneş, Dünya’nın çapının ortalama 109 katıdır ve hacmi Dünya’nın ortalama 330.000 katıdır.
Güneş, Dünya’daki hayat için enerji deposudur. Güneş’in ısısı ve ışığı bitkilerin büyümesini ve hayvanların hayatta kalmasını sağlar. Güneş ek olarak Dünya’nın havasını ve iklimini yönlendiren enerjiyi sağlar.
Güneş oldukca etken bir yıldızdır. Radyo iletişimlerini bozabilecek ve uydulara zarar verebilecek güneş parlamaları ve koronal kütle atımları yayar. Güneş’in ek olarak güneş lekelerinin sayısının artıp azalmasına yol açan 11 senelik bir aktivite döngüsü vardır.
Güneş nispeten genç bir yıldızdır. Ortalama 4,6 milyar yaşındadır ve 5 milyar sene daha yaşaması beklenmektedir. Güneş öldüğünde kırmızı bir dev olacak ve sonucunda beyaz bir cüceye dönüşecektir.
Sual 1: Gezegen ile cüce gezegen arasındaki ayrım nelerdir?
Bir gezegen, bir yıldızın çevresinde dönen, kendi yerçekimi tarafınca yuvarlanacak kadar büyük ve yörüngesini enkazdan temizlemiş bir gök cismi. Bir cüce gezegen, bir yıldızın çevresinde dönen, kendi yerçekimi tarafınca yuvarlanacak kadar büyük sadece yörüngesini enkazdan temizlememiş bir gök cismi.
Sual 2: Güneş sistemimizdeki gezegenlerin adları nedir?
Güneş sistemimizdeki gezegenler Güneş’e bakılırsa sırası ile Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür.
Sual 3: Güneş sistemimizdeki en büyük gezegen hangisidir?
Güneş sistemimizdeki en büyük gezegen Jüpiter’dir. Jüpiter, Dünya’nın kütlesinden 300 kat daha büyük bir gaz devidir.
0 Yorum