Antet | Tarif |
---|---|
Bisiklet Temelleri | Bisikletin tarihini, değişik bisiklet türlerini ve bisikletin emin bir halde iyi mi kullanılacağını öğrenin. |
Bisiklet Bileşenleri | Bisikletin değişik parçalarını ve bunların beraber iyi mi çalıştığını öğrenin. |
Bisiklet Bakımı | Bisikletinizin iyi mi muntazam bir halde temizleneceğini, yağlanacağını ve onarılacağını öğrenin. |
Bisiklet Tamirleri | Lastik patlaması, zincir kopması ve fren sıkışması benzer biçimde yaygın bisiklet sorunlarının iyi mi çözüleceğini öğrenin. |
Bisiklet Güvenliği | Müsait emniyet ekipmanlarını giymek, trafik kurallarına uymak ve kazalardan kaçınmak da dahil olmak suretiyle emin bir halde bisiklet sürmeyi öğrenin. |
II. Bisiklet Bileşenleri
Bisiklet, bir çerçeveye bağlı iki tekerleğe haiz ve sürücünün pedal çevirmesiyle hareket eden bir araçtır. Bisikletler, yol bisikletleri, dağ bisikletleri ve hibrit bisikletler dahil olmak suretiyle muhtelif stillerde gelir. Her bisiklet türünün kendine has bir bileşen seti vardır, sadece bütün bisikletlerde ortak olan birtakım temel bileşenler vardır.
Bir bisikletin en mühim bileşeni şasidir. Şasi, bisikletin yapısını sağlar ve sürücüyü destek sunar. Şasi, çelik, alüminyum ve karbon fiber benzer biçimde muhtelif malzemelerden yapılır.
Bir sonraki en mühim bileşen tekerleklerdir. Tekerlekler, bisiklet için çekiş ve yuvarlanma direnci sağlamaktan mesuldür. Tekerlekler bir jant, tellerden ve bir göbekten kaynaklanır. Jant, tekerleğin zemine i·lişki eden dış kısmıdır. Teller, jantı göbeğe bağlayan metal çubuklardır. Göbek, tekerleğin merkezidir ve yatakları barındırır.
Bir bisikletin öteki mühim bileşenleri gidon, sele, pedallar, zincir ve frenlerdir. Gidon, sürücünün bisikleti yönlendirmesini sağlar. Sele, şoför için basit bir koltuk sağlar. Pedallar, sürücünün bisikleti çalıştırmasını sağlar. Zincir, pedalları bisikleti ileri doğru devam eden arka tekerleğe bağlar. Frenler, sürücünün bisikleti durdurmasını sağlar.
Bisikletler, işe gidip gelme, eğlence ve müsabaka için kullanılabilen oldukça yönlü bir ulaşım biçimidir. Bir bisikletin temel bileşenlerini anlayarak, bisikletinizin bakımını daha iyi yapabilir ve keyfini çıkarabilirsiniz.
III. Bisiklet Bakımı
Bisiklet bakımı, bisikletinizi iyi durumda tutmak ve sorunsuz ve emin bir halde sürmesini sağlamak için önemlidir. İyi bakımı yapılma bir bisiklet, muntazam bakımı yapılmayan bir bisikletten daha uzun zaman dayanır.
Bisikletinizi tertipli olarak korumak için yapmanız ihtiyaç duyulan birkaç temel şey vardır. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Lastik basıncının denetim edilmesi
- Zincirin yağlanması
- Frenlerin ayarlanması
- Bisikletin temizlenmesi
Ek olarak bisikletinizi her birkaç ayda bir bakım için bir bisiklet dükkanına götürmelisiniz. Bu, bisikletinizin iyi çalışır durumda olmasını ve sürüş için emin olmasını elde edecektir.
İşte bisikletinizin bakımı için birkaç ipucu:
- Lastik basıncını tertipli olarak deneyin ve tavsiye edilen basınca kadar şişirin.
- Zinciri tertipli olarak hafifçe bir yağla yağlayın.
- Frenleri ne oldukça sıkı ne de oldukça gevşek olacak halde ayarlayın.
- Bisikleti nemli bir bez ve yumuşak bir sabunla paklayın.
- Bisiklette herhangi bir hasar olup olmadığını deneyin ve gerekirse onarın.
Bu ipuçlarını takip ederek bisikletinizi iyi durumda tutabilir ve uzun seneler süresince keyifle kullanabilirsiniz.
IV. Bisiklet Tamirleri
Bu bölüm, kendi başınıza yapabileceğiniz yaygın bisiklet onarımlarını kapsayacaktır. Patlak bir lastiğin iyi mi onarım edileceğini, bir zincirin iyi mi değiştirileceğini ve frenlerinizin iyi mi ayarlanacağını tartışacağız.
Patlak lastiğin tamiri
Lastiğiniz patlarsa, lastiği janttan çıkarmanız, iç lastikteki deliği yamamanız ve arkasından lastiği yeniden şişirmeniz icap eder. Lastiği çıkarmak için, aks somunlarındaki somunları gevşetmeniz ve arkasından lastiği janttan çıkarmak için bir lastik kaldıracı kullanmanız icap eder. Lastik çıktıktan sonrasında, bir yama kiti kullanarak iç lastikteki deliği yamalayabilirsiniz. Lastiği yeniden şişirmek için, pompayı valf gövdesine takmanız ve lastik sıkılaşana kadar hava pompalamanız icap eder.
Bir zinciri değişiklik yapma
Zinciriniz aşınmış ya da hasarlıysa, değiştirmeniz gerekecektir. Zinciri değiştirebilmek için eski zinciri çıkarmanız ve arkasından yeni zinciri takmanız gerekecektir. Eski zinciri çıkarmak için, zinciri ikiye ayırmak için bir zincir kırma cihazı kullanmanız gerekecektir. Zincir kırıldığında, onu bisikletten çıkarabilirsiniz. Yeni zinciri takmak için, zinciri dişlilerle hizalamanız ve arkasından zinciri sıkmak için bir zincir cihazı kullanmanız gerekecektir.
Frenlerinizi ayarlayın
Frenleriniz muntazam çalışmıyorsa, onları ayarlamanız gerekecektir. Frenlerinizi ayarlamak için, kablo gerginliğini gevşetmeniz ve arkasından frenler muntazam çalışana kadar kablo gerginliğini yeniden sıkmanız gerekecektir.
V. Bisiklet Güvenliği
Bisiklet güvenliği, edinim seviyeleri mutlaka bütün sürücüler için önemlidir. Birkaç bayağı emniyet ipucunu takip ederek, kaza ve faydalanma riskinizi azaltmaya destek olabilirsiniz.
İşte bisiklet güvenliği için birtakım ipuçları:
- Kask takının. Kask, bisiklet sürerken takabileceğiniz en mühim emniyet ekipmanıdır. Bir kaza niteliğinde başınızı ciddi yaralanmalardan koruyabilir.
- Görünür olun. Parlak kıyafetler ve yansıtıcı kıyafetler giyerek öteki yol kullanıcıları tarafınca görülebildiğinizden güvenli olun.
- Yol kurallarına uyun. Yolun sağ tarafında sürün, trafik işaretlerini takip edin ve yayalara yol verin.
- Çevrenizin bilincinde olun. Çevrenizde olup bitenlere dikkat edin ve trafikteki değişikliklere reaksiyon vermeye hazır olun.
- Güvenilir sürüş alışkanlıkları edinin. Öteki yol kullanıcılarına karşı öngörülebilir ve nazik olun. Ani hareketlerden kaçının ve dönüşlerinizi ve duruşlarınızı işaret ettiğinizden güvenli olun.
Bu ipuçlarını takip ederek bisiklet sürüşlerinizi emin ve eğlenceli hale getirebilirsiniz.
VI. Bisiklet Depolama
Bisikletler, alanınıza ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak muhtelif şekillerde saklanabilir. İşte bisikletinizi emin ve emniyetli bir halde saklamak için birkaç ipucu:
Aleni hava depolama: Kapalı bir verandanız ya da garajınız var ise, bisikletinizi aleni havada saklayabilirsiniz. Direkt güneş ışığından ve nemden uzak tuttuğunuzdan güvenli olun ve onu elementlerden korumak için bir bisiklet kılıfı kullanın.
Kapalı depolama: Bisikletinizi saklamak için aleni bir alanınız yoksa, onu içeride saklayabilirsiniz. Yedek bir döşek odası, koridor dolabı ya da hatta yatağınızın altı bile işe yarayabilir. Bir tek yolunuzdan uzak ve sizi engellemeyecek bir yer seçtiğinizden güvenli olun.
Duvara monte depolama: Alanınız sınırlıysa bisikletinizi duvara monte edebilirsiniz. Muhtelif duvara monte bisiklet rafları mevcuttur, böylece ihtiyaçlarınıza ve bütçenize müsait olanı bulabilirsiniz.
Tavana monte depolama: Yüksek tavanlarınız var ise bisikletinizi tavana monte edebilirsiniz. Bu, yerden tutum etmek için mükemmel bir seçenektir, sadece bisikletin tavana emin bir halde bağlandığından güvenli olmak önemlidir.
Bisikletinizi iyi mi saklamayı seçerseniz seçin, bunu emin ve emniyetli bir halde yaptığınızdan güvenli olun. Bu ipuçlarını izleyerek bisikletinizin iyi durumda kalmasına ve hırsızlıktan korunmasına destek olabilirsiniz.
VII. Bisiklet Takıları
Bisiklet takıları, bir bisikletin performansını, konforunu ya da güvenliğini çoğaltmak için kullanılabilen geniş bir ürün yelpazesidir. Birtakım yaygın bisiklet aksesuarı türleri şunlardır:
- Bisiklet rafları
- Bisiklet ışıkları
- Bisiklet çamurlukları
- Bisiklet kilitleri
- Bisiklet kaskları
- Bisiklet pompaları
- Bisiklet çantaları
- Bisiklet bilgisayarları
- Bisiklet ayakkabıları
Bisiklet takıları seçerken, yapacağınız sürüş çeşidini ve sizin için mühim olan özellikleri göz önünde bulundurmanız önemlidir. Sözgelişi, oldukça fazla işe gidip gelmeyi planlıyorsanız, kullanması rahat ve emin bir bisiklet rafı ve ışıklar kura çekmek isteyeceksiniz. Oldukca fazla dağ bisikleti sürmeyi planlıyorsanız, arazi sürüşü için tasarlanmış bir kask, eldiven ve kundura kura çekmek isteyeceksiniz.
Bisiklet takıları, bisiklet sürme deneyiminizi geliştirmenin mükemmel bir yolu olabilir. Doğru takıları seçerek bisikletinizi daha konforlu, daha emin ve daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Bisiklet Satın Alma Rehberi
Yeni bir bisiklet almaya hazır olduğunuzda, göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey vardır. ilk olarak, en oldukça ne tür sürüş yapacağınıza karar vermelisiniz. İşe gidip gelmeyi planlıyorsanız, patika sürüşü ya da yarış yapmayı planlıyorsanız olduğu için değişik bir bisiklet türüne ihtiyacınız olacak.
Ne tür bir sürüş yapacağınızı öğrendikten sonrasında, seçeneklerinizi daraltmaya başlayabilirsiniz. Bisiklet seçerken, çerçeve malzemesi, tekerlek boyutu ve vites payı benzer biçimde dikkate katılması ihtiyaç duyulan birçok değişik unsur vardır.
Ne arayacağınızdan güvenli değilseniz, bir bisiklet mağazası satış temsilcisiyle görüşmeniz iyi bir fikirdir. İhtiyaçlarınıza ve bütçenize müsait bir bisiklet bulmanıza destek olabilirler.
Yeni bir bisiklet satın alırken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç ipucu:
- Bir bütçe belirleyin.
- Araştırmanızı yapın.
- Bir satış temsilcisiyle görüşün.
- Değişik bisikletleri kontrol edin.
- Güvenli bir satıcıdan satın alın.
Yeni bir bisiklet satın almak keyifli ve ödüllendirici bir edinim olabilir. Bu ipuçlarını takip ederek, gelecek yıllarda da keyifle kullanacağınız bir bisiklet bulabilirsiniz.
IX. Bisiklet Bakım Programı
Bisiklet bakım programı, bisikletinizde tertipli aralıklarla yapılması ihtiyaç duyulan görevlerin bir listesidir. Bu program, bisikletinizi iyi çalışır durumda tutmanıza ve masraflı onarımları önlemenize destek olabilir.
Her rolü gerçekleştirmeniz ihtiyaç duyulan sıklık, haiz olduğunuz bisiklet türüne ve ne çoğunlukla sürdüğünüze bağlı olarak değişecektir. Sadece, genel bir bakım programı aşağıdaki görevleri içerebilir:
- Günlük: Lastik basıncını deneyin ve gevşek cıvataları ya da somunları sıkın.
- Haftalık: Zinciri paklayın ve yağlayın.
- Aylık: Frenleri deneyin ve gerekirse balataları değiştirin.
- Üç ayda bir: Kulaklığı ve orta göbeği erozyon ve yıpranma açısından inceleyin.
- Yılda bir kere: Bisikletinizin bakımını ustalaşmış bir tamirciye yaptırın.
Tertipli bir bakım programı uygulayarak bisikletinizin iyi emek verme düzeninde kalmasına ve kullanım ömrünün uzamasına destek olabilirsiniz.
S: Yol bisikleti ile dağ bisikleti arasındaki ayrım nelerdir?
A: Yol bisikletleri asfalt yüzeylerde sürüş için tasarlanmıştır, dağ bisikletleri ise engebeli arazide sürüş için tasarlanmıştır. Yol bisikletleri daha dar lastiklere, daha aerodinamik bir çerçeveye ve dağ bisikletlerine bakılırsa daha yüksek bir vites aralığına haizdir. Dağ bisikletleri daha geniş lastiklere, süspansiyon çatalına ve yol bisikletlerine bakılırsa daha düşük bir vites aralığına haizdir.
S: Benim için en iyi bisiklet tipi hangisidir?
A: Sizin için en iyi bisiklet türü sürüş hedeflerinize ve üstünde sürüş yapacağınız araziye bağlıdır. Sıklıkla asfalt yüzeylerde sürüş yapmayı planlıyorsanız, yol bisikleti iyi bir seçenektir. Engebeli arazide sürüş yapmayı planlıyorsanız, dağ bisikleti iyi bir seçenektir. Hem yol bununla birlikte dağ bisikleti kullanmayı planlıyorsanız, hibrit bisiklet iyi bir seçenektir.
S: Bisikletime iyi mi bakım yapabilirim?
A: Bisikletinizin bakımını yapmak için lastiklerin erozyon ve yıpranmasını, frenlerin muntazam çalışmasını ve zincirin yağlanmasını tertipli olarak denetim etmelisiniz. Ek olarak pas ve korozyonu önlemek için bisikletinizi tertipli olarak temizlemelisiniz.
0 Yorum